Met Pasen heb je een prachtige bos bloemen gekocht of cadeau gekregen. In de gauwigheid heb je ze zo in het water gezet zonder er verder iets aan te doen. Kan geen kwaad toch?
Ja, dit kan wel kwaad!
Je ziet het dan misschien niet meteen terug, maar als je extra lang van je bloemen wilt genieten heb ik nog wat tips. Net als planten en bomen hebben namelijk ook je bloemen wat liefde en aandacht nodig.
Zo is het om te beginnen heel belangrijk om de vaas na elk gebruik schoon te maken. En nee, niet gewoon even in de vaatwasser of door het afwassopje halen.
Ze lijken hierdoor wel schoon, maar een gewoon sopje dood geen bacteriën.
Vazen maak je het beste schoon met bleek. Dit is bacteriedodend en zorgt ervoor dat de vaas mooi helder is. Wel even goed afspoelen na het wassen.
Hierna kun je het beste eerst de bloemen voeding in de vaas doen en daarna pas het water.
Zo wordt de voeding het beste opgenomen in het water en hebben de bloemen er het meest aan. Zelf doe ik vaak maar een half zakje en als ik het water verschoon de andere helft.
Ook handig: er zijn flacons met vloeibare bloemenvoeding te koop, deze geven minder aanslag in je vaas en kun je makkelijker doseren. Met een kleine flacon kun je vaak al heel lang vooruit.
Nu is het tijd om de bloemen schuin aan te snijden. Snijden met een scherp mes is erg belangrijk. Hierdoor maak je de vaten die in de steel liggen goed open zodat de bloem water op kan nemen.
Gebruik liever geen snoeischaar of tang die knipt (nee ook niet de speciale, een knipbeweging is niet goed voor bloemen). Dit knijpt de vaten juist af waardoor het effect weg is.
Chrysanten zijn een uitzondering op de regel, deze stelen kun je beter afbreken. Dit heeft te maken met de verdeling van de vaten. Hierover bloggen we een andere keer uit voor de geïnteresseerden.
Inmiddels is je vaas schoon, gevuld met water en zijn de bloemen aangesneden. Het is nu zaak om de bloemen zo snel mogelijk in het water te zetten. Anders is de snijwond weer ingedroogd, dit gaat erg snel.
Dus belangrijk: na het snijden meteen in het water zetten.
Let op dat de bloemen een plekje uit de zon krijgen. Als ze in direct zonlicht komen zijn ze sneller uitgebloeid.
Ook een plek boven de kachel is minder geschikt. Door de warmte en de lucht zullen de bloemen eerder uitgebloeid raken.
Zo, de bloemen hebben een mooie plek gekregen. Tijd om er nu lekker en hopelijk ook lang van te gaan genieten.
Wel belangrijk om nu om de dag de stappen even te herhalen voor optimaal plezier van de bloemen.
Heel veel plezier van je prachtige bloemen